Головна arrow Баня arrow Вплив бані на здоров’я людини
Вплив бані на системи та органи людини Печать

Банні процедури в лікувальних цілях рекомендуються особам, схильним до простудних захворювань, страждаючих хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, включаючи бронхіальну астму. Баня допомагає при лікуванні вегетавних розладів серцево-судинної системи, на початкових стадіях гіпертонії і гіпотонії, легкій формі сахарного діабету, хронічних ревматичних захворювань шкіри, поліартриті, порушеннях жирового обміну, хронічних захворюваннях шкіри. Вельми корисна баня для жінок при клімактеричному синдромі. Лікувати ці захворювання можна, використовуючи різні банні процедури.

Нервова система

При впливі атмосфери бані на шкірні рецептори стимулюється як центральна, так і периферична нервова системи.

Збільшення кровообігу в периферичних органах під час перебування в парній призводить до його зниження в мозку. Це обумовлює психічну загальмованість у деяких відвідувачів лазні, що виражається в особливому почутті утихомирення і спокою, у схильності до споглядальних роздумів, які добре відомі шанувальникам бань. При подальшому перебуванні в парній зменшується емоційна активність, що також пояснюється зниженням кровообігу в мозку.

Однак ці зміни не можна розцінювати як негативні, так як зниження психічного напруження одночасно супроводжується розслабленням м’язів, що дуже важливо для реабілітації. До 70% відвідувачів бані та сауни приходять сюди саме для емоційної і психічної релаксації. На багатьох баня робить позитивний вплив при невротичних симптомах і внутрішньому неспокої. Для 2 / 3 відвідувачів бані, перебування в ній означає зняття психологічної та м’язової напруги, у них після цієї процедури з’являється відчуття емоційного комфорту, зниження збудливості. Після лазні у багатьох зникають головні болі або рідше повторюються, на другий день після лазні відчувається прилив бадьорості. Баня справляє помітний ейфорізуючий вплив на емоційний стан людини - у цьому переконуються багато. Вона позитивно впливає на шкіру і м'язи шляхом подразнення закінчень вегетативної нервової системи в шкірі, що пов'язано зі здатністю шкіри безпосередньо брати участь в емоційних реакціях організму людини (радість, гнів, страх) і надавати зворотний вплив на емоції при зміні температури шкіри.

Показання до відвідування парної при захворюваннях нервової системи:

слабко виражені паралічі після гострої стадії поліомієліту, вертеброгенні корінцеві больові синдроми, запальні захворювання центральної нервової системи через 12 місяців після гострого періоду, дистрофічні міопатії і міотонії, дитячі церебральні паралічі, дитячий енурез, гіпертонус м'язів, неврози, вегетативна і нейроциркуляторна дистонія, порушення сну.

Протипоказання:

епілепсія та епілептичні напади, сірінгомієлія, міастенія, судинна мієлопатія, центральні паралічі судинної етіології, екстрапірамідні захворювання з порушенням моторики, хвороба Паркінсона, гострі запальні захворювання центрального, периферичного та вегетативного відділів нервової системи, важкі нервово-вегетативні порушення, мігрень.

Серцево-судинна система

Перебування в бані надає потужний терапевтичний ефект, як правило, завдяки посиленню кровообігу, який забезпечує інтенсивну доставку поживних речовин всім системам та органам. Багато капіляр в умовах сауни відкриваються до такого ступеня, що можуть отримати в 700 разів більше крові, ніж у стані спокою. Тому сауну можна розглядати як терапію дрібних судин, що сприяє збагаченню кров’ю і виведення продуктів обміну з недостатньо кровозабезпечених в нормальних умовах ділянок людського організму.

Парова баня стимулює роботу серцево-судинної системи. Частота пульсу збільшується з 75 до 100-150 ударів на хвилину за 1/3-1/4 години перебування в бані. Шкіра червоніє і наливається кров’ю, в якій зростає число еритроцитів. У прямій залежності від інтенсивності потіння збільшується відносний вміст гемоглобіну, що спостерігається протягом 1-2,5 години. Серце починає скорочуватися в 2-3 рази швидше, щоб підтримати незмінний кров’яний тиск. Відбувається перерозподіл кровообігу: якщо в звичайному стані він у поверхні шкіри становить 5-10%, то в сауні він досягає 50-70%. При потінні судини шкіри значно розширюються. Частота серцевих скорочень значно підвищується при високій температурі на верхній полиці парній. Обливання холодною водою різко знижує частоту серцевих скорочень (на 30-35 ударів на хв і більше).

Додаткове навантаження на серцево-судинну систему надає хльостання віником в період гіпертермії. У цей час частота серцевих скорочень ще більше підвищується. В цілому слід зазначити, що прийом процедур парної бані з використанням гіпертермії і обливань холодною водою дуже впливає на функціонування системи кровообігу. Особливо значний позитивний ефект у осіб, які вперше відвідують російську баню. Повторні процедури надають тренувальну дію на серцево-судинну систему і функції органів дихання.

Дихальна система

Тепло в лазні подразнює безпосередньо рецептори верхніх дихальних шляхів. Насичення повітря водяними парами сприяє обміну альвеолярного повітря, поліпшує діяльність слизової оболонки дихальних шляхів внаслідок конденсації на ній водяної пари, впливає на терморегуляцію тіла шляхом потовиділення і т.д. Під впливом лазні підвищується споживання кисню і збільшується виділення вуглекислого газу. Під час перебування в парній збільшується частота дихання до 20 подихів у хвилину, збільшується життєва ємкість легенів, іноді до 20%, зростає вентиляція легенів.

Ще до підвищення внутрішньої температури тіла під впливом локальної гіпертермії прискорюються обмінні процеси в слизовій оболонці дихальних шляхів і активізується терморегуляційна функція слизової і підслизової структур. Під впливом цих реакцій підвищуються перфузія і газообмін, що призводить до збільшення транспорту тепла до слизової оболонки дихальних шляхів; саме цими фізіологічними процесами зумовлені профілактичні та терапевтичні дії лазні на органи дихання.

Гаряче повітря, впливаючи на шкіру і слизову оболонку носа, сприяє зменшенню набряку слизової при респіраторних захворюваннях і зменшує виділення секрету з носа. Лазня може відігравати важливу роль в профілактиці респіраторних захворювань. При правильному користуванні лазнею рідше виникають рецидиви респіраторних інфекцій, чинить позитивний вплив при кашлі, шумах і хрипах в легенях. Після лазні збільшується рухливість грудної клітини, хворі рідше кашляли, шуми і хрипи в легенях зменшувалися або зникали зовсім.

Показання до призначення лазні при захворюваннях дихальних шляхів:

алергічні реакції, хронічні синусити, бронхосінусіти, назофарингіту, ларингіти, початкові стадії гіпертрофічних або атрофічних запалень верхніх дихальних шляхів, хронічні неспецифічні бронхіти, хронічні бронхіти обструктивного типу, бронхіальна астма, стани після запалення легенів; пневмоконіози, озена, хронічні специфічні ураження легенів і дихальних шляхів без ознак активності процесу.

Протипоказання:

гострі вірусні захворювання дихальних шляхів, гострі специфічні і неспецифічні запалення дихального тракту, бронхоектатична хвороба, хронічні декомпенсовані респіраторні захворювання з перевантаженням серця, злоякісні пухлини або метастази, відкрита форма туберкульозу.

Опорно-руховий апарат

Баня має велике значення в лікуванні захворювань опорно-рухового апарату. Основними діючими факторами в лазні є тепло і вологість. Встановлено, що основна кількість тепла акумулюється організмом у першу фазу перебування в парній, і тому 5-10 хвилин цілком достатньо для прояву позитивного ефекту при запальних захворюваннях суглобів і артрозах.

Особи, які страждають на ревматизм, дуже чутливі до змін мікрокліматичних умов, що необхідно враховувати при прийомі банних процедур. Насамперед хворим з патологіями опорно-рухового апарату для охолодження краще користуватися душем, починаючи з шиї в напрямі вниз. Ревматики не можуть приймати лазневі процедури по повній програмі. При охолодженні в них можуть виникнути небажані реакції у зв'язку з підвищеною чутливістю до холоду, тому охолодження після парильні треба проводити обачно. Особливу обережність при прийомі банних процедур повинні дотримуватись хворі, що приймають кортикостероїди (у тому числі і при внутрішньо суглобове введення), так як у таких хворих знижена реактивність надниркових залоз. Такі хворі можуть відвідувати лазню не раніше, ніж через 3-4 тижні після закінчення прийому цих препаратів (щоб уникнути небажаних реакцій, у тому числі загрожуючих життю).

У хворих ревматизмом порівняно часто відзначається набряклість підшкірного жирового шару ніг, що, ймовірно, пов'язано зі зниженням циркуляції міжклітинної рідини. Тому ревматик повинен розробити для себе індивідуальний план перебування в лазні, що враховує стан організму і серйозність захворювання.

Баня рекомендується як лікувальний метод при захворюваннях незапальної природи, половину яких становлять поза суглобові форми ревматизму, тобто  ревматизм м'яких тканин. Перш за все це патологія сухожиль, зв'язок і фасцій, що забезпечують статику опорно-рухового апарату. Цілком очевидно, що кращим лікувальним засобом при цьому захворюванні є покращення кровообігу м'язів, а не застосування анти ревматичних препаратів. У цьому плані дуже корисна лазня, яка шляхом прогрівання, усунення гіпоксії і поліпшення кровообігу, сприяє зменшенню морфологічних змін, особливо якщо процес не зайшов далеко.

Баня є хорошим засобом лікування і такого захворювання, як остеоартроз стегнових і колінних суглобів. Баня є також важливим методом терапії при дископатії, при яких розвивається остеоартроз прилягаючих хребців і порушується венозний кровообіг.

Баню (сауну) можна призначати практично при всіх стадіях подагри, при цьому слід приймати велику кількість рідини. Це дозволяє уникнути перевантаження нирок і утворення каменів. Підвищення кровообігу при відвідуванні лазні може збільшити виділення сечової кислоти.

Лазня може дати швидкий і виражений позитивний ефект інфекційних і параінфекційних артритах, міопатіях і підвищеної стомлюваності м'язів при вірусних захворюваннях. Виражений позитивний ефект лазня дає і при хворобі Бехтерєва, при прогредієнтних поліартритах, що розвиваються при запальних захворюваннях суглобів та хребта, в період ремісії або стабілізації запального процесу під впливом медикаментів.

У травматології при ушкодженні кісток і великих суглобів із крововиливом лазня протипоказана, оскільки можливо погіршення стану. При таких випадках лазня призначається в комплексній терапії в стадії реабілітації. Під впливом лазні (сауни) зменшується набряклість, напруга м'язів, поліпшується кровопостачання, зменшуються спазми, рідше спостерігаються стійкі залишкові явища. При відвідуванні лазні досягається також психічна релаксація, усуваються неприємні переживання, пов'язані з травмою, відновлюється спокій.

Показання до призначення лазні (сауни)при захворюваннях опорно-рухового апарату:

порушення постави, підвищений тонус м'язів (рефлекторний або при емоційній напрузі), альгодистрофічний синдром після загострення захворювання, ревматизм м'яких тканин (патологія м'язів, зв'язок, фасцій), стан після травм суглобів і м'яких тканин

Нирки і сечовидільна система

Потовиділення є характерною відповіддю організму на вплив високої температури. Воно супроводжується зменшенням виділення натрію і хлоридів через нирки. Першою зміною в діяльності нирок у парній є зниження виділення натрію з сечею, яке залишається таким протягом 6 годин після бані. Середня втрата хлориду натрію з потом становить 1,3 г. Виділення калію з сечею змінюється несуттєво. Через 15 хв перебування в парній обсяг виділеної нирками сечі стає мінімальним і залишається таким протягом 6 ч. Одночасно зменшується приплив крові до нирок.

Баня показана при наступних захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів:

хронічні цистити, хронічні пієлоцистіти без ознак ураження нирок, нирковокам’яна хвороба з відходом дрібних каменів; нефрити без ознак активності процесу (з помірними функціональними порушеннями), хронічні нефрити без ознак запальної активності, хронічний туберкульоз нирок і сечовивідних шляхів без ознак активності процесу. Баня показана при хронічному запаленні передміхурової залози і яєчок (орхіт), при стерильності у чоловіків і жінок.

Відносні протипоказання:

хронічні гломерулонефрити з порушенням функції нирок (без ознак активності процесу), склероз нирок з порушенням функції, стани після операцій на сечовивідних шляхах (без ознак запальної активності).

Ендокринна система і внутрішнє середовище організму

Під впливом бані змінюється склад деяких рідин організму, помірно збільшується кількість еритроцитів у крові, збільшується кількість лейкоцитів, підвищується згортання крові. Втрата рідини у парній призводе до збільшення концентрації солей у крові та тканинах. У жінок після бані збільшується кількість молока.

Сауна і баня надають досить сильний вплив на ендокринну систему. Згідно багатьом дослідженням, баня стимулює утворення норадреналіну, пролактину, гормону росту. Під впливом  бані значно змінюється діяльність щитовидної залози. Баня вчиняє сильну анаболітичну дію на організм. Покращуються окисні процеси в тканинах,підвищується синтез білка. Баня впливає на зміну газового і кислотно-лужного балансу  крові – відбувається зсув артеріальної крові в кислий бік.

Кількість виділеного поту колишеться від 50 г до 2,1 кг. Це пов’язано з різною тривалістю перебування в бані, температурою і вологістю, конституційними особливостями, статтю, віком,наявністю адаптації до бані.

Шкірний покрив

У дермо-косметології використовуються тільки деякі ефекти лазні (сауни). В першу чергу мова йде про усунення з поверхні особи бактерій, пилоподібних частинок, відмерлих епітеліальних клітин і шкірних виділень. При цьому звільняються протоки залоз, поліпшуються фізіологічні властивості, функціонування, регенерація, гідратація, змазування і трофіка шкіри в результаті збільшення кровообігу. Нормалізуються структура та функції шкіри обличчя, збільшуються її бактерицидні властивості і підвищується кислотність в результаті збільшення кровообігу.

При жирній шкірі в лазні слід домагатися уповільнення виділення секрету сальних залоз, звільнення їх проток, видалення відмерлих епітеліальних клітин, чим досягається підсушування шкіри. При збільшенні кровообігу шкіра пом'якшується, поліпшуються її протизапальні здібності, зменшується утворення акне.

Протипоказання до відвідування лазні (сауни) при захворюваннях шкіри:

гострі екземи (мокнучі), мікробна екзема, дитячі екземи до дворічного віку, свербець при злоякісних захворюваннях, гостра стадія псоріазу, псоріатичні еритродермії, оспоподібний подагричний парапсоріаз, вогнищевий псоріаз з переходом в грибоподібний мікоз, дифузна і прогресуюча склеродермія із системними поразками, всі гострі захворювання шкіри або їх загострення, наявність гнійної висипки, контагіозні інфекційні шкірні захворювання (піодермії, дер-матомікози, епідермофітія ), туберкульоз шкіри, проказа, туляремія, вірусні захворювання шкіри, венеричні захворювання в контагіозне стадії і під час лікування, паразитарні захворювання шкіри, пухирчатка і аналогічні захворювання, еритематоз, пухлини шкіри і передракові захворювання, шкірні прояви злоякісних захворювань, первинні та вторинні еритродермії, шкірні геморагії.

Гінекологія та акушерство

Якщо в період вагітності жінка правильно користувалася банею, пологи в неї проходять значно легше і за часом самі пологи проходять приблизно на 1/3 коротше. У вагітних, які відвідували лазню, під час пологів значно рідше виникають болі, що потребують прийому спазмолітиків і анальгетиків. Це пов'язано з психікою, збільшенням еластичності зв'язкового апарату, зниженням надмірного м'язового напруги, позитивним впливом лазні (сауни) на вегетативну нервову систему.

Баня (сауна) викликає збільшення лактації у годуючих матерів, що відзначається приблизно в 80% випадків.

Відомо, що приблизно 1/3 вагітних жінок отримує під час вагітності варикозне розширення вен або його ускладнення. При відвідуванні вагітною жінкою лазні ці розлади зменшуються, що пов'язують з підвищенням тонусу судинної системи, яке сприяє зниженню схильності до колаптоїдний стан. У жінок, які відвідували лазню (сауну), рідше спостерігаються тромбози та їх ускладнення, що свідчить про вплив сауни (лазні) на механізми згортання крові. При відвідуванні сауни вагітними жінками у них відзначалося зменшення головного болю, стомлюваності і шлунково-кишкових розладів. Протягом деяких інфекційних захворювань під час вагітності протікає легше, якщо жінка відвідує лазню. Так, наприклад, протягом грипу у жінок, що відвідують лазню, проходить значно легше. Під впливом сауни (лазні) шкірні захворювання під час вагітності, такі як кропив'янка, дерматотоксикоз, свербіж та інші, можуть регресувати або повністю зникати.

Баня (сауна) використовується при лікуванні гінекологічних захворювань. В основному мова йде про хронічні процеси. Позитивний вплив лазні на перебіг гінекологічних захворювань пов'язано зі збільшенням кровообігу в шкірі, включенням перерозподільних і компенсаторних механізмів, що змінюють кровообіг у внутрішніх органах, з змінами, що викликаються швидким охолодженням. Це приводить до поліпшення кровообігу при хронічних захворюваннях внутрішніх органів і виведенню з тканин запальних компонентів. 

Показання до призначення бані в гінекології та акушерстві:

первинна та вторинна стерильність і інфертильність, порушення функції яєчників і пов'язані з цим розлади функцій матки, первинна та вторинна аменорея, оваріальна дисменорея і недостатність, хронічні запальні захворювання внутрішніх статевих органів, хронічні ускладнення після переривання вагітності, клімактеричний синдром при переносимості гіпертермічних процедур , нормальна вагітність аж до пологів.

Протипоказання:

гострі запальні захворювання, стану після недавніх оперативних втручань, ускладнена вагітність.

Педіатрія

Діти і підлітки в багатьох країнах відвідують лазні (сауни) нарівні з дорослими. У Росії, наприклад, раніше особливо в селах в баню починали ходити найменші. У багатьох країнах лазню (сауну) використовували здавна і використовують і зараз як профілактичний і лікувальний метод при ряді дитячих захворювань, насамперед органів дихання, а також при ревматичних і шкірних захворюваннях.

За відсутності протипоказань сауну (баню) може відвідувати будь-яка дитина, проте для дитини має бути розроблений щадний режим. Спочатку слід скоротити час перебування дитини в лазні, знизити температуру в парній, скоротити перебування в парній, не допускати різкого охолодження.

В принципі лазню може відвідувати будь - яка здорова дитина починаючи з молодшого грудного віку раз на тиждень. Баня (сауна) може бути призначена дитині в якості лікувальної процедури при неспецифічних захворюваннях легень і верхніх дихальних шляхів, а також хворобах шкіри та опорно-рухового апарату.

У ранньому дитячому віці потенційно небезпечним може бути відвідування лазні при виражених порушеннях обміну речовин в організмі, прихованих пошкодженнях, що виникли в перинатальному періоді. У лазні ймовірно виникнення судомних станів у зв'язку з патологією центральної нервової системи. Слід пам'ятати, що можлива поява аритмії серця у дитини в лазні. При вроджених вадах серця у лазню дитини краще не водити.

Відносними протипоказаннями до відвідування лазні (сауни) є хронічні захворювання нирок у дитини, сечовивідних шляхів, шлунково-кишкового тракту, печінки, а також ендокринні порушення. При гнійних або мокнучих захворюваннях шкіри відвідувати сауну дитина зможе тільки після їх ліквідації.

Сауна (лазня) дітям протипоказана при гострих інфекційних захворюваннях, що супроводжуються високою температурою. Баню не можна відвідувати при судомних нападах різної етіології: після перинатальних ушкоджень, при всіх формах епілепсії у дитини, після травм та оперативних втручань в області голови.

Сауна протипоказана дітям, що страждають онкологічними захворюваннями. Не можна її відвідувати дітям з ліпоїдному нефрозом, підгострими і хронічними порушеннями в проксимальних або дистальних відділах канальців, прогресуючим інтерстиціальним фіброзом легенів, ідіопатичним гемосидерозом легенів, поширеними бронхоектазами.